Tuesday, April 7, 2009

Rendang mama ( ayam atau daging)

1/2 ekor ayam atau 1 kg daging. Santan pekat RM2.00.( 10 ulas bawang merah,5 ulas bawang putih, halia, lengkuas, 10 biji cili api- blend), 1 senduk cili merah giling, gula, garam, 1 kpg asam keping,3 sudu kerisik,kunyit hidup (daun limau kasturi, daun kunyit - dihiris halus).
1. tumis bahan yg diblend sehingga naik bau, masukkan cili giling, goreng lagi + 1 sudu gula . biarkan atas api agak lama sambil dikacau supaya tidak hangus. Masukkan daging atau ayam, biarkan lagi atas api lebih kurang 5 minit, masukkan santan yang telah ditambah air dan garam serta asam keping. masak dengan api yang kuat- kalau daging masak sehingga daging itu empuk. kalau masih tak empuk, tambah air lagi. bila air sudah hampir kering, masukkan kerisik sambil sentiasa dikacau supaya tidak hangus. Tutup api dan masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau tadi. selamat menjamu selera.

Friday, April 3, 2009

nasi ayam mama yang sangat simple

ayam direbus bersama halia. ambil daging ayam yg dah di rebus masukkan kicap masin sikit dan kicap manis. perapkan 30 minit kemudian goreng. air rebusan ayam tadi dibuat masak nasi dan masukkan sedikit garam.
Untuk buat sup ayam,ambil sedikit isi ayam + air rebusan tadi + sup bunjut dan halia. tumiskan bawang putih dan bawang merah , masukkan dalam sup itu. bila nak makan taburkan daun bawang + daun sup.
untuk sambalnya, tumbuk cili kering + bawang putih + air rebusan ayam dan masak atas api sekejap.

silakan mencuba.