1 pot beras ( guna sukatan rice cooker)
1 cawan daging yg dipotong kecil2
santan dari setengah biji kelapa
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
1 inci halia
5 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih
1 sudu udang kering
kulit kayu manis, 2 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang
caranya:
1. rebus beras dengan daging dan halia sehingga betul2 kembang.
2. tumbuk bawang, jintan dan ketumbar.
3. Tumis bawang dan rempah2, masukkan dalam periuk bubur tadi dan masak lagi
4. masukkan santan dan udang kering, garam.
5. masukkan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
6. Biar gak pekat dan angkat.
Thursday, June 4, 2009
Bubur Lambok
Posted by maryam at 6:58 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
nyam...nyam....sedapnya bubur lambok....lama tak buat. terasa dah suasana puasa la....rinduuuuuu.... :)
1st time singgah kat blog nie, bagus gak, banyak informasi, yg paling best resepi bubur lambuk nie sbb mmg kesukaan saya. Klu gantikan daging kisar yg frosen tue boleh tak ?
Kak Yam, pasnie post daging masak hitam lak yer ... dulu ada Kak Yam ajar but x salin... sbb tue dah lupe !!
Post a Comment